Blessures

Een blessure is een vorm van lichamelijk letsel die men door het beoefenen van sport heeft gekregen. Ook (extreme) bewegingen in het algemeen, kunnen aanleiding geven tot het oplopen van blessures.

Exogene oorzaken liggen buiten het lichaam. Voorbeelden zijn materiaal en accommodatie. Maar ook omstandigheden kunnen een rol spelen, bijvoorbeeld zwemmen bij slecht weer, slechte wegen lopen, enz.

Voorkomen is beter dan genezing.

Veel blessures, kunnen voorkomen worden door goed warm te lopen (warming-up). Zonder een warming-up zijn de spieren nog koud en stijf, wat de kans op een spierscheuring vergroot wanneer men intensief gaat sporten en bepaalde spiergroepen zwaar belast. Ook goed afbouwen na het sporten, cooling-down is belangrijk.

Ter voorkoming van blessures is een gedegen opbouw belangrijk, net zoals op zijn tijd rust nemen. Dit kan overbelasting voorkomen. Ook is het belangrijk het uithoudingsvermogen geleidelijk op te bouwen, zodat gewenning aan een langere belasting van de spieren ontstaat.

Goed materiaal (bijvoorbeeld schokdempend schoeisel bij lopen) kan blessures helpen voorkomen.

Klik op op het plaatje  en kijk op de site van voorkomblessures.nl. Laat je informeren over hoe je bij diverse sporten blessures kunt voorkomen.

Sport met plezier, sport slim!